Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél! Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél!

A legfőbb ok, hogy miért NE használj tampont

A legfőbb ok, hogy miért NE használj tampont

Itt a Biointimo-nál büszkék vagyunk rá, hogy mi vagyunk kb. az első olyan intimhigiéniai márka, akik integráltan szemléljük a női menstruációt.

Vagyis: nem csak egy termékből van 100-féle verziónk, hanem tudunk adni egy-egy terméket a menstruáció többféle problémájára is.

Tampont viszont több okból sem tartunk, és én most ebben a cikkben azt is megosztom Veled, hogy miért nem. 

Egy-egy megoldás a menstruáció különböző helyzeteire: 

Például: eldobható betétből az egyik legjobbat kínáljuk annak, aki csak intimbetétet használ.

Az öko-tudatos betéthasználó lányoknak nőknek rögtön kétféle mosható betét-szettet is ajánlunk.

A hüvelybe helyezhető eszközöket kedvelőknek az orvosi szilikon Aqua Cup menstruációs kehely - más néven intimkehely - az ajánlatunk, amit a szokásos különleges Biointimo-kiegészítővel adunk.

A menstruációs hasi fájdalmakra, görcsökre pedig jótékony, mellékhatás-mentes melegítő tapaszunk is van.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy OK, de...

 

Hol van ezek között a 21. század kényelmi "nagyágyúja", a tampon?

 

 

A tampon hüvelybe helyezhető eszközként elődeihez a betéthez és a vattához képest láthatatlanná, alig érezhetővé és szuperkényelmessé tette, mintegy forradalmasította a menstruációt. "Mindenki" már ezt használja, akkor mi ugyan miért nem kínáljuk?!...

Igazad van: nincs ilyen termékünk, és egyenlőre nem is lesz! Ennek pedig a legfőbb oka egyszerűen az, hogy több okból is egészségtelennek tartjuk.

Összeszedtem négy okot is, amiért a tampon nem a legjobb választás a menstruációs termékek között.

Lássuk a mai bejegyzésben a négy ok közül az elsőt, egy kicsit jobban kivesézve:



1.) Kiszárítja a hüvelyt

A tamponokat éppen az teszi veszélyessé, ami egyébként a legnagyobb előnyük is, és amiből éppen a kényelmességük fakad: hogy szupererős nedvszívásra tervezték őket.

Sajnos hatalmas erővel felszívják a vér mellett azt az értékes hüvelyflórát és nyákot is, ami pont a hüvely védelmét lenne hivatott ellátni:

 



A savas hüvelyi nyáknak éppen az a természetes funkciója, hogy a külső betolakodókat, káros baktériumokat elpusztítsa. Savasság szempontjából a hüvely pH-ja (kémhatása) 3,8-4,5 között van, és kb. a citromsav erejével (3,15-4,77 pH) vetekszik, ami pl. egy brutálisan erős vízkőoldó.



Tipp: Este önts a vízkőtől elmeszesedett vízforralódba fél üveg 20%-os citromlevet. Nézd meg hogy fog kinézni reggel... Ha a citromlé ilyen brutálisan elbánik még a vízkővel is, elképzelheted, hogy járnak a hüvelybe véletlenül betévedt, illetéktelen baktériumok... Na ennyit az egészséges hüvelyi nyák savasságának erejéről, meg arról, hogy tulajdonképpen miért nem fertőződtek meg ősanyáink a menstruációs vérzéstől százezer éveken át...

Sajnos, ha a menstruációd minden napján tampont használsz, nagy a sansz rá, hogy az erős nedvszívással rögzülő tampon ezt a jótékony savköpenyt nap, mint nap többször is teljesen lehántja. Nyilván minél többször cserélsz tampont egy nap, annál nagyobb az esélye ennek, így a menzesz végére a hüvelyed jó eséllyel teljesen kiszárad. Úgy jársz majd mint én, aki aktív tamponozós koromban 4-6 havonta járhattam a nőgyógyászhoz emiatt... 

Sőt, sürgős esetben, amikor a viszketegség hirtelen hágott a tetőfokára, rohanhattam a drogériába a "csilliárdokért" kapható mindenféle hüvelykúpokért, amik aztán vagy használtak, vagy nem... És simán elvoltam évekig a tamponnal úgy, hogy közben halovány fogalmam sem volt az összefüggésről. Nem volt kellemes.

Ha tampon használóként még egy picit megrendül az immunrendszered is a mensi alatt, már nem biztos, hogy teljes erőbedobással vissza tudja építeni a savköpenyt a hüvelyben.

Így a száraz felületen jóval gyorsabban és könnyebben megtelepedhetnek a káros kórokozók, mintha lenne működő nyák.


Már kész is egy hüvelygomba, vagy egyéb hüvelyi fertőzés.

Ugye milyen furcsa, hogy a TV-ben hemzsegnek a tampon és a hüvelygomba elleni készítmények reklámjai? Ez talán nem véletlen!

Tampon-használóként tedd a szívedre a kezed: Volt-e már hüvelygomba fertőzésed, és ha igen, eddigi menstruációs pályafutásod alatt hányszor?


Le merném fogadni, hogy ez a szám szinte biztos, hogy több mint 1, pláne ha már 25 év fölötti vagy.


A nedvszívásra tervezett tamponnal szemben viszont például a menstruációs kehely nem szív fel semmit, "csak" összegyűjti a nedveket. (És a baktériumoknak is remekül ellenáll, mivel orvosi szilikonból készül, de erről majd máskor.) 

Pecsételő vérzés viszont éppen emiatt még egy tökéletesen felhelyezett, jól rögzülő kehely mellett is gyakrabban lehetséges! Ez teljesen rendben van, ettől még a kehely biztonságos! A menstruációs kehely melletti pecsételésnek több oka is lehet, amiről majd szintén egy következő blogbejegyzésben írok többet. 

Egyelőre legyen elég annyi, hogy a pecsételő vérzés ellen mi mindig adunk némi kis segítséget.

Legyen szép napod!

Puszi, Heni
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Ne használj tampont1
Az oldal tetejére