Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél! Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél!

Vajon létezik menstruációs szinkronizáció?

Vajon létezik menstruációs szinkronizáció?

A nők körében van egy olyan mítosz, hogy ha valaki huzamosabb időt együtt tölt egy másik nőtársával  -lakótárs, munkatárs stb. -, akkor egyszerre fognak menstruálni. Ismerős a dolog? Te is hiszel ebben? Valószínűleg nem vagy egyedül! Na, de vajon létezik ez, vagy csak egy belénk beszélt humbuk?

El kell, hogy keserítselek, mert nagyon valószínű, hogy az utóbbi. Tudományosan ugyanis hiteles kutatással a mai napig legalábbis eddig még nem lehetett igazolni, hogy valóban létezne a menstruációs szinkronizáció.

De mielőtt belemegyünk, hogy miért inkább a "Nem" a válasz, nézzük meg hogy egyáltalán mióta is van ez a jelenség a Földön.

 

"A Martha Mc-Clintock effektus"

Vissza kell mennünk egészen a 70-es évekig, ugyanis abban az időben merült fel egy kutatóban, hogy ”hoppá, ez vajon lehetséges?”. Ez a Martha McClintock nevezetű tudós egy amerikai kollégiumban 135 lánnyal 6 hónapig tesztelte a teóriát. Azt kutatta, hogy vajon befolyásolja-e a menzeszt az, ha a lányok együtt élnek, vagy csak ha sok időt együtt töltenek. A hasonlóságokat tanulmányozta a diákok vérzésének kezdeti időpontjában. És lám, lám… egybe rendeződést vett észre a menstruációk kezdeti időpontjában, amit az együtt töltött idő mennyiségével magyarázott. Viszont konkrét, tudományosan is elfogadott hiteles bizonyítéka nem volt. Ettől függetlenül ezért a kutatásáért sokak úgy is emlegetik a menstruációs szinkronizációt, mint ”a McClintock effektus”.

 

Kutatások tömkelege

Ezek után természetesen beleült az a bizonyos kis bogár a kutatók fülébe és sorra próbálták megfejteni ezt a mítoszt. 2006-ban a szakemberek végül ki is jelentették, hogy nem létezik a menstruációs szinkronizáció.

Persze azóta sem hagyta a világot nyugodni az ügy és sorra végezték az újabb kutatásokat, ahol hol bebizonyították, hol pedig megcáfolták, hogy igaz lenne.

A bizonygatók táborában a feromonokkal magyarázzák, hogy márpedig a menstruációs szinkronizáció létezik. De mik azok a feromonok?

A feromonok olyan természetben megtalálható kémiai jelek, amik az emberre és az állatokra is hatnak. Pl. az állatoknál a párzás időszakában lehet jelentőségük .

És nálunk, embereknél is: Érezted már, ahogy megpillantottál valakit, egyből valami megmagyarázhatatlan vonzalmat/szimpátiát, vagy éppen dühöt és taszítást éreztél a másik ember iránt, anélkül, hogy a másik akár megszólalt volna, így azt sem tudtad hirtelen hogy miért? ... Ahogy beszippantjuk a feromonokat, az agyunkban hormonális változásokat okozhatnak. Ezen az elméleten alapulva már egy egész iparág is felépült. Rengeteg feromon tartalmú terméket (parfümöt, afrodiziákumot, illatosítót, stb-t) gyártanak a sikeres csábítás vagy egyéb befolyásolás érdekében.

 

A fermonok léte tehát egy lehetséges magyarázat lenne a menstruációs szinkronizációra? Lehet hogy igen, lehet, hogy nem… Mai napig nem derült fény a tudomány szerint is bizonyítottan arra, hogy  valóban létezik-e a jelenség, vagy csak egy mítosz lenne.

 

Puszi,

Heni

Az oldal tetejére