Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél! Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél!

Egy okkal több hogy NE használj tampont

Egy okkal több hogy NE használj tampont

A múltkori blogbejegyzésemben saját keserves példámon keresztül veséztem ki, hogy első körben mit is tesz a tampon a hüvellyel.

Fancy reklámok ide, száraz érzés, szuper kényelem oda, sajnos ez az elsőre ártalmatlannak tűnő hatás a gyakorlatban jóval károsabb lehet az egészségre mint hinnéd, ráadásul ennek a "hasznát" pedig különböző egyéb intim termékek, gyógyszerek gyártói zsebelik be. Hogy mi is ez a hatás és mit okoz, arra is külön kitértem
ebben a cikkben.

A rossz hírem az, hogy az 1. legfőbb okon kívül van még legalább 3 egyéb ok is, ami miatt a tampon káros lehet az intim egészségre, csak éppen senki nem beszél róla. Lássuk most a 2. okot is kicsit részletesebben:

 

2.) Különböző vegyianyagokkal kezelt vagy kevert foszlány(oka)t hagyhat benned:

Azt már a múltkor is említettem, hogy a tamponokat extra erős nedvszívásra tervezték: olyan speciális anyagokból állnak, amik nagyon összetettek, és amiket többféle vegyi anyaggal is kezeltek. Biztosítják, hogy a tampon minél több nedvességet, minél kevesebb idő alatt, minél tökéletesebben szívjon magába.

A tamponok, ha "egyetlen szálon" letekernénk őket, biztos hogy hatalmas felületet, és több kilométer hosszúságot kapnánk.

Hogy mennyire így van ez, azt mi sem bizonyítja jobban, mint egy házi nedvszívás teszt: vízbe mártottunk egy applikátoros, egy mezei, és egy külön fedőréteggel is ellátott tampont ...

Egy óra múlva már mind a három tamponon látni lehetett a foszlás rettenetes jeleit, azaz a millió szám kikandikáló rengeteg műselyem, és pamutszálat. Az áztatás alatt készült közeli fotókat az alábbi képen a védőréteg nélküli és a védőréteges tamponról láthatjátok:

  

 

Mivel egy pohár hideg csapvíz még csak nem is 37ºC-os, vagy savas, mint a hüvelyi körülmények lennének, ezért ezt a rémes végeredményt látva, utána néztem egy kicsit az interneten úgy általában a tampon mint termék összetevőinek és alapanyagainak.

 

A tampon alapanyagai

 

A tamponok alapanyaga általában pamut, műselyem vagy a kettő keveréke. Gyártásuk során klórt, illatanyagot, felületaktív anyagokat és egyéb vegyi anyagokat is felhasználnak, a fehérítést dioxinnal oldják meg általában, ami egy nagyon erős méreg, a nedvszívó képességet pedig a polikarbonát alapanyag hozzáadása biztosítja és növeli.

 

Lássuk ezeket szépen sorban!


Pamut

A pamutot és a gyapotot fogalmilag sokan keverik, és joggal. A pamut alapanyag nem más, mint a gyapotnövény (Gossypium) magjait burkoló finom szálak halmaza. (Wikipedia)

Sajnos a gyapot a legérzékenyebb haszonnövények közé tartozik, így évente többször is permetezik gyomirtóval, rovarirtóval, gombaölő szerekkel. Arra nem találtam kutatást, hogy ha megfelelő tisztításon végigmegy a pamut nyersanyag, vajon visszamaradhat-e ezekből a növényvédő szerekből benne, és ha igen, akkor mennyi, de még ha más káros összetevő nem is érne bennünket ezek mellett, már önmagukban a pamutszálak is hatalmas felületet jelenthetnek a káros baktériumoknak a szaporodásra.

Pláne, ha még ki is foszlanak a tamponból a használat közben, és egyes szálak véletlenül a hüvelyfalra tapadva hosszú időre benn maradnak... Sajnos ez ellen nem védi meg a tampont a plusz védőréteg sem, ami alatt és fölött jól láthatóan kikandikálnak a kifoszlott szálak:

 

 

 

 

Mivel a tampon nedvszívó hatású puha anyagból készül, ezért a benne lévő pamutszálak közé levegő is kerül már rögtön a felbontás után. Ez gyorsítja a vér természetes erjedési folyamatait és lebomlását, így a baktériumok könnyebben, gyorsabban szaporodnak, a kellemetlen szagok pedig  gyorsabban terjengenek. Ezért is kell a tampont már két-három óránként cserélni. Ezt még maguk gyártók is elismerik és hangoztatják, nincs mit szépíteni rajta. 

Pláne ez a helyzet, ha a tampon organikus pamutból, azaz tisztán növényi eredetű anyagokból,műszál hozzáadása nélkül készül, mivel ez nemcsak terepet de táptalajt is adhat a baktériumok túlélésének és szaporodásának.

 Műselyem

A műselymet újrahasznosított fapépből készítik, és világszerte nagyon népszerű anyag. Hogy biztosítsák az anyag ellenállóképességét vegyszereket adnak hozzá, például kénsavat, klórt csak hogy párat említsek.

Amikor a tampon hosszú évek alatt rendszeresen havonta közvetlenül érintkezik a vérrel, sajnos nem zárható ki, hogy a hüvely 37 ºC-os hőmérsékletén és 3,8-4,5 ös pH-jú savas közegében ezek a vegyianyag-maradványok is kimosódjanak belőle a foszlányok mellett. Ezek a vegyianyagok adott esetben alvászavart, hányingert, fejfájást is okozhatnak az arra érzékenyeknél. A lehetséges hosszútávú év(tizedek) múltán jelentkezhető hatásokba, - amiket amúgy addig a kutya észre nem vesz - meg inkább bele se gondoljunk!Dioxin, klór

A tampon fehérítéséhez használhatják őket, és mindketten nagyon erős mérgek. A dioxin pl. egyike a legveszélyesebb környezeti mérgeknek, mely a fejlett világban komoly közegészségügyi gondokat okoz. Rendkívül lassan bomlik le, a felezési ideje az emberi szervezetben több mint 7 év. Az arra érzékenyeknél súlyos aknét okozhat, határérték fölött rákkeltő lehet, károsíthatja a nőknél a fogamzóképességet és a férfiaknál az egészséges spermiumok számát. Akkumulálódik, azaz felgyűlik a zsírszövetekben, így a túlsúlyosaknál vagy arra érzékenyeknél évek során viselkedési zavarokat és cukorbajt is okozhat. Sajnos ma már az egész Földgolyó szinte minden négyzetmétere tartalmaz dioxint.

Mindegy, hogy ipari gyár terület mellett laksz-e vagy éppen a legzöldebb mezőn szeretnél befalni egy kis előrecsomagolt keksz csemegét.... Hogy jót is mondjak róla, a dioxinnak köszönhetjük pl., hogy a boltban kapható csomagolt kekszek tészta rétegei akkor is hosszú ideig frissek és ropogósak maradnak, ha lágy, nedves krémet töltenek bele. Míg ugye a házilag készített sütemények tésztája ettől gyorsan átnedvesedik, így hamar meg is kell őket enni emiatt. Illatanyagok

Ha belegondolsz, hogy a hüvely belsejében mennyire van szükség illatosításra, akkor rögtön rájössz, hogy köszönnéd, inkább nem kérnéd. A hozzáadott illatanyagok általában azt a célt szolgálják, hogy vásárlóként jó legyen a közérzeted, amikor a tampont kibontod és kézbe veszed. Amikor megcsapja az orrodat az a bizonyos finom virág vagy gyümölcs illat, és megbódulsz tőle....hmm

De még prózaibb cél lehet ha el akarják vele nyomni valamelyik vegyszer kellemetlen szagát

... DE!

A hüvely belseje egy baktériumoktól hemzsegő savas közegű nyálkás felület, ahol nagyon fontos a megfelelő egészséges savas pH. Ez biztosítja, hogy a külső betolakodó káros baktériumok a lehető leghamarabb elpusztuljanak. Megfelelő pH hiányában, vagy ha maga a pH savassága csökken, a külsős bacik életkilátásai jobbak lesznek, és máris kész egy esetleges fertőzés.

A hüvely savas kémhatása, azaz az egészséges pH-ja kb. 3,8-4,5 között mondható normálisnak. De ezt már egy illatanyaggal való tartós érintkezés is felboríthatja. Ezekről sajnos persze sajnos egy reklám sem szól...

A hozzáadott illatanyagok ráadásul nemcsak a pH-ra nézve nem hasznosak, de sokaknál még allergiás irritációt is kiválthatnak.

Általában véve kimondhatjuk az illatosított intimbetétekről és tamponokról, hogy az érzékeny bőrűeknek vagy allergiára hajlamosaknak jobb elkerülniük őket, de a makk egészségeseknek sincs rájuk szüksége, az intim testtájakon belül pedig főleg nincs.

A Biointimo Anion intimbetétek éppen ezért mind mentesek a hozzáadott illatanyagoktól. 


Felületaktív anyagok:

A szappanok, a mosószer alapanyagok, a tisztítószerek, vagyis mindazon anyagok, amelyek folyadékok határfelületén adszorpcióval feldúsulnak, a felületükön különböző anyagokat képesek megkötni. A tamponokat egyes internetes források szerint még ilyesmikkel is kezelik, Ez azért megdöbbentő, mert ha ez igaz, akkor ezek az anyagok azokat az mikroorganizmusokat és nyákot is simán megköthetik, amik éppen az egészséges savas hüvelyi mikrobiom és nyák környezet fenntartásáért felelősek.

Ha valaha is érezted, hogy kiszárít a tampon, hát íme, ez biztosan az egyik oka!

Sajnos a sort még legalább két egyéb okkal is lehet folytatni, ami miatt a legjobb döntés, ha az ember lánya inkább kerüli a tampont a menstruáció napjai alatt, de ezekről majd a következő bejegyzésben írok többet.

Puszillak addig is, és kívánom, hogy menstruálj egyre könnyebben! 

Heni

Tartalomhoz tartozó címkék: miért ne használj tampont_2
Az oldal tetejére