Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél! Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél!

Menstruáció jelei, de nem jön meg?

Menstruáció jelei, de nem jön meg?

Volt már olyan, hogy érezted a menzesz előtti tipikus jeleket, de nem volt vérzés? Ezzel nem vagy egyedül! Sőt, elég gyakori probléma a nők körében! A háttérben terhesség, hormonális változás vagy akár fogamzásgátló tabletta is állhat. Olvass tovább és informálódj arról, hogy milyen szituációk okozhatják azt, hogy a menstruáció tünetei vannak, de nincs vérzés!

Lehet, hogy terhes vagy

 

Előfordulhat, hogy bizony a terhesség áll a háttérben! A terhesség kezdeti tünetei nagyon hasonlóak azokhoz, amikor menstruálsz. Ilyen például az érzékeny mellek, görcsölés, gyengeség, fejfájás vagy a hangulatingadozás. Ha tapasztalod ezeket a tüneteket, de mégsem érkeznek a piros betűs napok (és akár felelőtlenül szexeltél), akkor érdemes csinálnod egy terhességi tesztet!

De nyugi, nem akarlak megijeszteni! Természetesen a terhesség mellett vannak még lehetséges okok, hogy miért nem jött meg!

 

 

Nincs ovuláció

 

Az is egy lehetséges opció, hogy nem ovuláltál és ezért nem volt vérzésed. Az anovuláció elég gyakori, ugyanis a termékeny korú (16-45 év) nők kb. 40%-ánál nem rendszeres az ovuláció. Mit jelent az, ha nem ovulálsz? Egy normálisan működő ciklus során minden nő ovulál a ciklus 14. napján. Na most, ha ez nem történik meg, akkor nincs peteérés. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nincsenek a megszokott menstruációs tünetek sem! Ugyanúgy érezni fogod a PMS tüneteit, sőt vannak esetek, amikor a vérzés is jelentkezik.

 

 

Fogamzásgátlók közbeavatkoznak

 

A fogamzásgátló tabletták a bennük található hormonok miatt tulajdonképpen teljesen megszüntetik a természetes menstruációt és egy ”mesterséges vérzés”, az úgynevezett áttöréses vérzés lép a helyébe. Ez az ál-menstruáció minimálisra redukálódhat, és van, hogy szinte teljesen megszűnik.

A hormontartalmú IUD-vel is ugyanez a helyzet: okozhatja a menstruáció elmaradását, úgy hogy a tünetek továbbra is jelentkeznek.

 

 

Túl sok stressz

 

Manapság már ki nem stresszel, nem igaz? Viszont a túlzott stressz bizony hatással van a menzeszedre is. Amikor stresszelünk, a szervezetben kivillan egy vészfény és elkezd egy kortizol nevű hormont termelni, amivel felkészíti a testünket a "csatára". Ha a kortizol szinted elér egy bizonyos magas értéket, akkor az megállíthatja az ovulációt. És ahogy fentebb is írtam már, ha nincs ovuláció, akkor esélyes, hogy menstruáció sem lesz.

 

 

Közeledés a klimaxhoz

 

Ahogy egyre közeledik az idő a menopauzához, úgy a menzesz is egyre rendszertelen lesz. Szépen lassan egyre később jön meg, aztán úgy dönt, hogy végleg távozik az életünkből. Az ezzel jelentkező hormonváltozások viszont ugyanúgy okozhatnak PMS tüneteket.

 

Ha a menzesz késése huzamosabb ideig fennáll, akkor mindenképp fordulj szakemberhez!

 

Puszi,

Heni

Az oldal tetejére