Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél! Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél!
Ajándék Biointimo Ladies törlőkendő minden rendeléshez! Ajándék Biointimo Ladies törlőkendő minden rendeléshez!

Menstruáció után barnázás?

Menstruáció után barnázás?

Mit jelent a barnázás menstruáció után?

Gyakran meglepődsz a vérzésed rozsdabarnás színén? Ez a cikkünk épp Neked szól!

 

 

Barnázásról akkor beszélünk, ha kevesebb mennyiségű vagy pecsételő jellegű a vérzés, és rózsaszínes, világosbarna, vagy rozsdabarna a vér színe.
Ha ilyet tapasztalunk, hajlamosak vagyunk rögtön valami rendellenességre gondolni, pedig ez természetes okokból akár több menstruáció során is megtörténhet.

Mikor normális?

1.) Felvezető barnázás menstruáció előtt

A menstruáció elején teljesen rendben van a barnás rózsaszínestől az egészen sötétbarnáig terjedő színű vér. S hogy miért? Mert ez még az előző ciklusból visszamaradt, ki nem ürült méhnyálkahártya, ami az oxidációs folyamatok során kapta ezt a "megnyerő" színét. Az első félelmeidnek nem szabad bedőlni, ez teljesen ártalmatlan, természetes folyamat, és semmilyen fertőzésveszéllyel nem jár. Fontos, hogy a felvezető barnázás még nem jelenti a menstruáció kezdetét. Az aktuális menzesz első napjának mindig az a nap számít, amikor már megjelenik az igazi vérvörös színű vér.

2.) Menzesz után levezető barnázás

Amikor egy egészséges 3-5 napos menzesz után barnázást tapasztalsz még 1-2 napig, az is teljesen egészséges folyamat. Itt már a menstruációs vérzés elállt, de megkezdődött a még teljesen le nem vált, méhnyálkahártya oxidációja, és ez már ürülni kezd a menzeszt követő levezető napokban is, majd a maradék a következő menzesz kezdetén távozik. Ezzel sincs semmi gond, nincs vele teendő.

3.) Ovulációs barnázás

Az adott ciklus közepén, tehát a tankönyvi 28 napos ciklus esetén a 14. nap körül tapasztalható barnázó pecsételő vérzés. De ha te máskor tapasztalod, csak semmi pánik! A tankönyvi példák ritkák, ráadásul - mint múltkori blogbejegyzésünkben volt is szó róla, - az ovuláció akár ki is  maradhat egy egy ciklusban, ami a menzesz mennyiségére is kihat. Mindenkinek egyéni a ciklus-hossza mint az is, hogy mikor van, vagy éppen nincs ovulációja. 


Ami tény, hogy az ovuláció megtörténtekor is tapasztalhatsz barnázó vérzést. Jó hír, hogy ez a kiváló termékenység jele! Két okból történhet ilyenkor a vérzés:

  • Fizikális okból: Az ovuláció során a tüszőből kilökődik a megérett petesejt, és a petefészek hajszálerei megrepedhetnek, vagy

az ovuláció vagyis a tüszőrepedés csodálatos pillanata

  • Hormonális okból: Az ovuláció alatt egy hirtelen és rövid ideig tartó ösztrogén szint emelkedés történik, ami arra készteti a méhnyálkahártyát, hogy egy kis része ledobódjon, és ekkor a méhnyálkahártya erei repednek meg, és okoznak minimális bárnás vérzést. 


4.) Beágyazódási barnázás

 

Szintén normálisnak tekinthető az az barnás-rózsaszínes pecsételő vérzés , ami a megtermékenyített petesejt beágyazódásakor jelentkezik.
A kis zigóta befúrja magát a méh falába, a hajszál erek elpattannak, és ez egy nagyon minimális vérzéssel jár. Ez olyannyira pici mértékű, hogy sokszor a fehérneműig sem jut el, csak néhány bélmozgás után a WC papíron leszel rá figyelmes. Fontos, hogy ez egy egyszeri vérzés, és egy napnál semmiképpen nem tart tovább.

Ha több napig tart, vagy nagyobb mennyiségű a vérzés, az már jó eséllyel nem beágyazódási vérzés! Sőt, a korai vetélés jele is lehet, ezért érdemes azonnal orvoshoz fordulni hosszabb barnázás esetén.

Abnormális barnázások:

  • A menstruáció utáni barnázás talán leggyakoribb nem természetes oka a fogamzásgátló bogyók szedése, ami a menzesz késés oka is lehet. Főleg az első három hónapban jellemző ez a jelenség, amíg a szervezet hozzászokik a folyamatos napi szintű mesterséges hormon-kontrollhoz. Ha a menstruáció utáni barnázás nemcsak a menzesz során jelentkezik, hanem attól függetlenül is, vagy a ciklus alatt akár hosszabb ideig is elhúzódik, érdemes a dolognak orvosnál is utána járni, vagy átgondolni a fogamzásgátlás egyéb módjait.

  • Ha a hormon egyensúly felborul. A hormontermelődés a testben soha nem egyenletes, sok tényezőtől függően napi szinten kissé ingadozó lehet. Ha a fejlődésekor hormonérzékeny méhnyálkahártya átmenetileg kevesebb hormont kap, mint amennyire szüksége volna, mikroszkopikus szintű felsőbb rétege elhalhat. Ez a pici elhalt réteg lelökődik és minimális vérzéssel jár, és lassan leszivárog. Mire láthatóvá válik, már eloxidálódott barnás maszatként jelentkezik a fehérneműn/WC papíron. Itt is az történik, hogy a vér piros festékanyaga, a hemoglobin az oxidációs folyamatok révén hamar barna hemosziderinné alakul át.

  • A menstruáció kezdete előtt több nappal, vagy akár egy héttel korábban megjelenő és napokig tartó barnázás - ez jó eséllyel progeszteron hiányra utalhat. Itt a progeszteron szint rendbe tétele lehet a megoldás, melyre már alternatív kímélő megoldások is vannak a hagyományos felirt gyógyszerek mellett.

A menzesz előtti vagy utáni barnázáshoz kiváló cseppvédelmet nyújt a fehérneműdnek és hatékony átszellőzést az érzékeny intim testrészeknek a bambusz szénszálas Biointimo The Little Black mosható tisztasági betét szettünk.
A víz nélküli gyors felfrissüléshez pedig a Ladies intimkendőt ajánljuk a tejsav hatékony védelmével, és az őszibarack gyengéd illatával. 


 

Tartalomhoz tartozó címkék: menstruáció után barnázás
Az oldal tetejére