Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél! Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél!

Menstruáció helyett a krémes folyás a téma

Menstruáció helyett a krémes folyás a téma

Témánál vagyunk...

A hüvelyi folyás és annak állagai sajnos még nagyobb tabu, mint a menzesszel járó vérzés, ami - tegyük hozzá - már azért manapság egyre lazábban jelenik meg a médiában.

Pl. a porított menstruációs vérrel készült festményekről vagy a free bleedingről simán közölnek híreket vagy képeket. A reklámokban a vérzés pedig a jó öreg szégyenlős kék víz helyett néhol már megjelenik a maga vörös valóságában is.

A hüvelyi folyásról és annak állagváltozásairól viszont még mindig elég kevesen beszélnek nyíltan, sőt, ez még nem tárgya az iskolai felvilágosító óráknak sem, - egyelőre.

Sajnos a tudatlanság homályában így sokan rögtön elszörnyülködnek a krémes vagy tejszerű folyás láttán menstruáció előtt és tévesen azt gondolhatják, hogy valamilyen intim fertőzésben szenvednek. Pedig erről szó sincs!
 

A menstruációt kiválthatja-e egy krémesebb vagy tejszerű folyás?

 

Nos, ez nem valószínű. Egy egészséges normál ciklusban ez nem is lehetséges! A hüvelyi nedvességnek ugyanis megvan a maga nagyon pontos, menetrendszerű állagváltozása, amit a ciklus során szakaszról szakaszra a hormonok szintek alakítanak.

A mai bejegyzésben lássuk tehát a krémes, a tejszerű és egyéb hüvelyi folyások helyét a teremtésben, a menstruáció előtt és után:

 

Száraz napok és a védőnyák

Amikor elmúlik a menstruáció, száraz, esetleg teljesen nyákmentes napokkal is indulhatunk. Mivel azonban az egészséges hüvely sosem szárad ki teljesen, így valamennyi hüvelyi védőnyák természetesen ekkor is megjelenhet a fehérneműn. Ez azonban csak a hüvely nedvesen tartását látja el, és a baktériumokkal szembeni védekezésben játszik fontos szerepet, nem egyenlő még az igazi méhnyak nyákkal!

A hüvelyi védőnyák jóval kisebb mennyiségű, mint a méhnyak nyák, és szinte áttetsző, fehéres vagy opálos leheletvékony nyálka, ami nagyon hamar megszárad a bugyin, és nincsenek benne darabok. Van, akinek ezeken a száraz napokon tisztasági betétre sincs szüksége.

Mivel azonban egyénileg mindenkinek eltérőek a test érzetei, biztos, hogy van olyan is, aki nedvesebbnek érezheti már a hüvelyi védőnyákot is, és esetleg tévesen azt hiheti, hogy az már kóros hüvelyi folyás, pedig nem az! Sőt! Hasznos és fontos védőpajzs a káros baktériumok ellen, így a szükségesnél gyakrabban lemosni vagy környékén fertőtleníteni egyenesen káros! De erről majd később. 

 

A krémes folyás

A száraz napok után, amikor ciklus első, follikuláris szakasza igazán belendül, akkor az ösztrogén hormon szintje elkezd növekedni. Ezalatt egyre érnek a tüszőkben is a petesejtek. A folyamat közben pedig a méhnyak nyák termelődése is szépen beindul, sőt, az állaga egyre nedvesebbé válik idővel.
A száraz napok után megjelenik az először a ragacsosabb hüvelyi folyás, majd ezután az állag egyre krémesebbé válik. Ez a fehér krémes folyás, a joghurthoz, vagy egy zsírosabb krém tapintásához hasonlatos. Az ujjbegyek közé véve szétnyomható, elkenhető, és érezhetően már nagyobb a nedvességtartalma, mint a ciklus eleji szárazabb ragacsosabb állagnak.


Ha ezt az irányt követi a méhnyak nyákod, és rendszeresen látod a fehérneműdön a ragacsosból a krémes folyás felé változást a napok során, akkor jó irányban haladsz a termékenység felé!


a krémes folyás az ujjakkal szétnyomható, elkenhető, és nagyobb a nedvességtartalma

 

A tejszerű vagy tojásfehérje szerű folyás menstruáció előtt

A ciklus során a petesejt érése a tüsszőrepedéssel ér véget. Ez az ovuláció, amikor a nyertes megérett petesejt a többi közül kilökődik a petefészek tüszőjéből. Ez némelyeknél egy élesebb hasi szúró érzéssel, és nagyon enyhe pecsételő vérzéssel is járhat, melyről ebben a cikkünkben is írtunk már. Ez bár csak egyetlen pillanat, mégis az egész havi ciklusnak ez a lényege.

Az ovulációt az is jelzi, hogy a méhnyak nyák fokozatosan elvizesedik előtte. Az ovulációkor vagy közvetlenül az előtt ezért egyesek tejszerű folyást is tapasztalhatnak. Ez általában a legtermékenyebb állapotában jobban hasonlít a tojás fehérjére, mint a tejre, fehéres színű és nagyon vizes, szinte folyékony állagú nyák, de egyeséknél valóban akár tejszerű folyás is lehet.

Minél nagyobb a víztartalma, annál termékenyebbnek számít, mert annál könnyebben tudnak a spermiumok mozogni benne. Ásványi és egyéb anyagokkal is táplálja a spermiumokat, így a túlélésüket is nagyban segíti a savas kedvezőtlen hüvelyi környezetben.
 

tojásfehérje szerű csúcs típusú nyák nagyon vizes szinte folyékony állagú nyák

 

Állaga nagyon vizes sikamlós érzetű, olyannyira, hogy az ujjbegyeiddel egészen hosszan szét tudod nyújtani a nyák-szálat anélkül hogy szétszakadna. Ha babát szeretnétek, és ez a nagyon vizes nyúlós nyák már kialakulóban van, érdemes az együttléteket ekkorra időzíteni. Általában az ovulációt már megelőzi a tejszerű/tojásfehérje szerű folyás kialakulása, ami nagyon jó előjelnek számít. Amint ez a nyák elérte a legnedvesebb fokát, hamarosan ismét kiszárad, ragacsossá válik, és onnantól vége a termékeny napoknak.

 

Újra krémes ragacsos, gumis tésztás hüvelyi folyás

Ovuláció után a tested úgy fogja fel, mintha teherbe estél volna. Legalábbis mindent megtesz hogy a testedet felkészítse egy esetleges terhesség sikeres megkezdéséhez, ha megtermékenyült a petesejt, ha nem. Ez a luteális, vagy prózaibban szólva terméketlen szakasz.

Ezek történnek:

  • A kiürült tüsszőből sárgatest lesz, ami elkezdi termelni a sárgatest/progeszteron hormont. Ez megakadályozza az újabb ovulációt (teherbe esést) A progeszteron hormonnak egyébként folyamatosan magas a szintje egy terhesség 9 hónapja alatt.

  • méh nyálkahártyája egyre épül, vastagodik, hogy ebbe be tudjon ágyazódni a megtermékenyített petesejt.

  • az alaptesthőmérséklet megnő

  • nyákdugó alakul ki a méhnyaknál, ami védi a embriót a külső fertőzésektől.

A luteális szakaszban a hüvelyi folyás tehát  ismét ragacsossá, gumi állagúvá, tésztaszerűvé válik, és kiszáradó tendenciát mutat. Lehetnek benne darabok, ujjbegyek között nyújtva könnyen összeugrik. Ha ilyet tapasztalsz, az a nyák már teljesen terméketlen, ami mellett a teherbe esés lehetősége szinte a 0-val egyenlő.

 

 

A kóros tejszerű vagy krémes folyás okai

Gyulladásos vagy gombás eredetű hüvelyi folyás

Ha a fehéres opálos nagyon nedves szinte vízszerű folyás állagában egyéb változás is tapasztalsz, pl.
-halszagú,
-túrós, darabos, vagy a
-szokásosnál jóval nagyobb mennyiségű, és/ vagy
-szürkés zöldes barnás, feketés színű, és/ vagy
-enyhén csípős vagy viszkető érzéssel is párosul, stb., akkor az már valamilyen fertőzés jele is lehet, amit nem szabad elhanyagolni.

Bakteriális Vaginózis

A kóros tejszerű folyás másik kóros oka, ami olyannyira népbetegség, hogy minden nő élete során minimum egyszer találkozik vele.

Nagy mennyiségű híg szürkésfehér folyással, és nagyon kellemetlen szúrós szaggal is jár.

Ha a fenti tüneteket tapasztalod, mielőbb keresd fel a nőgyógyászt, még akkor is, ha tűrhetőek a tünetek. A házilag kotyvasztott joghurtos kúrát pedig felejtsd el, mert hosszabb idő alatt "lábon kihordva" az ilyen fertőzések még a meglévőnél is nagyobb bajt, szövődményeket okozhatnak.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: menstruáció helyett krémes folyás
Az oldal tetejére