Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél! Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél!

Mindent a menopauzáról!

Mindent a menopauzáról!

Változókor, klimax, menopauza… Sokféle megnevezése van annak a bizonyos időszaknak, amikor a test szépen lassan úgy dönt, hogy nincs többé menstruáció. Persze, ez nem hasraütésszerűen megy, hogy például októberben még normális a menstruáció, novemberben pedig már végleg elmúlik, és nem volt semmi előjele.

A test egy nagyon okos kis valami, ezért cuki módon már jeleket ad, hogy itt bizony valami elkezdődött (vagy mondhatnám úgy is, hogy elkezdődött valami befejezése). Ezek a jelzések a jól ismert hangulatingadozást, hőhullámokat, rendszertelen menzeszt stb. jelentik.

Egyéntől függően ez a folyamat hosszú – időnként kínszenvedéssel járó – évekbe telik, és három szakaszra bontható: perimenopauza, menopauza és posztmenopauza.

 

Lássuk mit is jelentenek ezek!

 

Perimenopauza:

A perimenopauza alatt azt az időszakot értjük, amikor a test elindítja a menopauzáig tartó természetes átállás folyamatát. Egy nő akkor lép hivatalosan is ebbe a szakaszba, amikor az első tünetek elkezdenek jelentkezni. Ez nagy átlagban a 40-es években kezdődik, de vannak már olyan nőtársaink, akik a 30-as éveikben már tapasztalják a furcsaságokat.

A kis ”mumus” ebben az ösztrogén hormon, ugyanis a perimenopauza időszakban fel-le ugrálgat, ami változásokat hoz a menzeszben: a vérzés napjai meghosszabbodnak vagy éppen megrövidülnek, és akár az is előfordulhat, hogy már nincs ovuláció.

Tapasztalható ebben a szakaszban már a hőhullám, alvás zavarok és a hüvely szárazság is.

 

Menopauza:

Ezt nem is igazán lehet nevezni egy konkrét szakasznak, ugyanis maga a menopauza tulajdonképpen nem egy időtartam, hanem egy pillanat. Az a momentum, amikor örökre elmúlik a vérzésed.

Ez akkor jön el, amikor egymás után követő 12 hónapon keresztül nem volt vérzés. Pontosan ezért nyúlhat el a perimenopauza szakasz hosszú évekig, mert lehet, hogy 11 hónapig nem jött meg, de aztán mégis látsz kis maszatolgatást a bugyidon. Ilyenkor az egész számolás kezdődik előröl...  

Az, hogy kinek mikor jön el a menopauza - ugyanúgy, mint a perimenopauza esetében - , teljesen egyéntől függ. Ez itthon átlagosan 51-52, globálisan 45-55 éves korra tehető.

 

Posztmenopauza:

Kizárásos alapon, ez a szakasz a menopauza utáni időszakot jelenti, tehát amikor már egyáltalán nincs vérzés és a termékeny évek végéhez értünk, nincs ovuláció. Ez egészen a menopauzától az életed végéig tart. Ebben az időszakban a tipikus perimenopauza és menopauza tüneteket már egyre kevésbé tapasztalod és végleg el is tűnhetnek. Viszont vannak olyanok is, akik még hosszú-hosszú évekig szenvednek a hőhullámoktól és az alvatlan éjszakáktól.

 

Fontos megjegyeznem, hogy a menopauza egy természetes dolog! Nincs benne semmi szégyellnivaló és nem kell titkolni sem. Sokan úgy vélekednek róla, hogy a menstruáció vége egyenlő a nőiesség végével. Pedig ez nagyon nincs így! Igen, a menstruáció egyszer véget ér, na de az élet nem! Az, hogy mennyire vagy nő semmilyen mértékben nem függ attól, hogy vérzel-e vagy sem!

 

Minden nő gyönyörű! Kortól függetlenül!  heart

 

Puszi,

Heni

Az oldal tetejére