Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél! Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél!

Ezért kövesd nyomon a ciklusod!

Ezért kövesd nyomon a ciklusod!

A menstruáció nem csak az a 3-5 nap, amikor vérzel, hanem tulajdonképpen egy véget nem érő folyamat. A tested nagyon szorgosan dolgozik minden egyes nap azért, hogy felkészítse a testedet az esetleges terhességre. Szóval a menzesz napjai előtt és után ugyanúgy történik ott bent valami (ovuláció, a hormonok játéka stb.), aminek lehet eddig nem tulajdonítottál különösebben nagy jelentőséget.

Pedig nagyon fontos, hogy nyomon kövesd a ciklusodat!

A mai rohanó világban a meló és a gyerekek mellett azt sem tudjuk hol áll a fejünk, ezért a legkevesebb időnk jut magunkra figyelni. Betudjuk annyival, hogy minden hónapban menstruálunk, venni kell betétet, fájni fog a has és rossz lesz a kedv. De abba belegondoltál már, hogy vajon a két menzesz között miért van több fehér folyásod (ovuláció)? Vagy mikor is kezdődik a PMS neked?

 

 

Nos, hogy ezeket megtudd kezdd el figyelni a ciklusodat! Mondom miért!

 

Lejegyzetelni a menstruációd hosszát, kezdő időpontját, a vérzés mértékét, színét, a tüneteket stb. segíthet megfigyelni, hogy a te menzeszed milyen is. Könnyeben besaccolhatod, hogy a következő vérzés mikor fog érkezni és így könnyeben tudsz tervezni a programok szervezésével.

Ha nyomon követed a ciklusod, akkor sokkal felkészültebb lehetsz az ajánlott évi nőgyógyászati vizsgálaton, ha a doki elkezd kérdezősködni. A bizonytalanság helyett csak előhúzod a jegyzeteid és magabiztosan tudsz válaszolni.

A havonta felvésett infókból azt is észreveheted, ha esetleg valami változás történt a ciklusodban. Talán hosszabbodott vagy épp rövidebb lett a napok száma a két mensi között vagy lehet észrevetted, hogy több a folyásod. Ezeket érdemes megemlíteni a dokidnak, mert akár valamilyen probléma jelei is lehetnek!

 

Hogyan csináld?

 

Most, hogy már tudod miért fontos és hasznos a ciklusod követése, lássuk hogyan is néz ez ki a gyakorlatban!

Nem kell semmi ördöngöségre gondolni, csupán egy papír és toll vagy valamilyen applikáció szükséges hozzá. Válassz olyan eszközt, ami mindig kéznél van és számodra a legkényelmesebb! A lényeg, hogy rendszeres legyen!

 

1.  Az első, amit mindenképp jelölj, hogy mikor kezdődött a vérzés és meddig tartott. Ez a legalapabb, de szuper fontos infó. Persze a menzesz hossza mindenkinél egyéni. A nagy átlagnak 3-5 napig szokott tartani, de van ez a skála kitolódhat 2-7 napra is.

 

2.  Azt is írd fel, hogy milyen hosszú a ciklusod, tehát számold meg a menstruációs első napja és a következő menzesz előtti napok számát. Ez lehet akár 26, de 32 nap is.

Fontos itt megjegyezni, hogy a menzesz nem egy zónázó vonat, ami stabilan mindig ugyanakkor fog megérkezni. Sok minden befolyásolhatja a menstruációt: stressz, időjárás stb.

 

3.  Írj magáról a vérzésről is! Sok vagy kevés? Sötét vagy világos? Szagos esetleg?

 

4.  Figyeld meg magad és az érzéseidet! Írd fel az olyan napokat, amikor szenzitívebb voltál, vizesedtél, több pati jött ki az arcodon stb. Azt is felvésheted, hogy mikor szexeltél. Bármi, amit úgy érzed, hogy releváns lehet.

 

Az elején lehet nehéznek fogod találni, hogy betartsd és jegyzetelgess, de fogd fel úgy, mint egy házi feladatot, amit a kövi hónapban saját magad fogsz leellenőrizni. Hidd el idővel hozzászoksz!

 

Papírokat és appokat elő! Kezdődjön a móka!

 

Puszi,

Heni

Az oldal tetejére