Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél! Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél!

Édességet kívánsz menzesz előtt? Ezért van!

Édességet kívánsz menzesz előtt? Ezért van!

A diéta egyik legnagyobb ellensége a menzesz előtti kívánósság, igaz? Amikor azt érzed, hogy gond nélkül ki tudnád enni a hűtő tartalmát. Próbálod megállni, de nem sikerül. Nos, ez is a PMS egyik tünete. Nézzük miért van ez!

A menstruáció előtti napokban az extra édesség és szénhidrát utáni vágy kegyetlen tud lenni. Próbálnád tartani az egészséges étrendet, de egy olyan belső, mindent felülíró, vágyat érzel, hogy nincs mese fel kell bontani azt a tábla csokit.

Egy korábbi cikkünkben már kiveséztük, hogy mit lehet tudni a PMS-ről, vagyis a menzesz előtti tünetegyüttesről. A hangulatingadozás, pattanásos bőr és a puffadás mellett a kívánósság is a tünetek közé tartozik.

Sőt, elég gyakori, ugyanis kutatások kimutatták, hogy kb. a nők 70%-a bizony tapasztal étel kívánósságot a menzesz napokban.

 

 

A hormonok a mumusok

Sajnos a hormonok a bűnösök ebben az ügyben.

Az ösztrogén és a progeszteron szint folyamatosan változik a ciklus alatt, ugyanúgy mint a stressz hormon, a kortizol szintje is. Amikor a kortizol szintünk magas, akkor elkezd az étvágyunk is megnőni, főleg az édességek és szénhidrát iránt.

 

 

Sós falatok vagy desszertek?

Mikor kívánjuk ezt és mikor kívánjuk azt?

Egy újabb játékos csatlakozik a hormonok játékába, ami nem más, mint a szerotonin, amit általában ”boldogsághormon" néven van a köztudatban. A legtöbb PMS-ben szenvedő nő csökkenést tapasztal a szerotonin szintben, ami pedig arra készteti a testet, hogy minél több szénhidrátot egyen. Ez azért van, mert a szervezet szénhidrátot használ fel ahhoz, hogy szerotonint termeljen.

Ha a serotonin szint alacsony és a kortizol szint magas, akkor jobban fogod kívánni az egyszerűbb szénhidrátokat, mint pl. az édességeket – hello imádott csoki. Miért? Mert az egyszerűbb szénhidrátok gyorsabban felszívódnak, ezáltal gyorsabban is termelődik a szerotonin.

Ha viszont a szerotonin szint normális és a kortizol szint magas, akkor hajlamosabbak vagyunk a szénhidrát-zsír kombót kívánni, vagyis jöhetnek a finom szendók és a négysajtos pizza.

 

 

Mikor kezdődik az éhezők viadala?

A kívánósság a PMS egyéb tüneteivel egy időben kopogtat be, vagyis körülbelül a menzesz kezdete előtti 7-10. napban, és egészen a vérzés első napjáig tart. Ez persze teljesen egyéntől függ!

 

A hirtelen falásrohamok nem igazán mondhatók kellemesnek, főleg, ha szeretnéd tartani a diétát, viszont ne legyél szigorú magadhoz! Nem véletlenül kívánja ezeket a dolgokat a tested! Persze ne őrült módjára falj fel 5 fánkot, de add meg a szervezetednek, amire vágyik! Hallgass rá, mert okosabb, mint gondolnád!

 

Puszi,

Heni

Az oldal tetejére