Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél! Ingyenes a kiszállítás minden 4000 Ft feletti rendelésnél!

A helyes intim tisztálkodás

A helyes intim tisztálkodás

A szappannak hallelúja! 

Kerültél már olyan helyzetbe, hogy hirtelen nem volt vízcsap a közelben? És töltöttél már el akár napokat is vízcsap és szappan nélkül? ... Ugye, hogy nem? Persze hogy nem, mert ezt ma már el sem tudjuk képzelni! Még a nyári fesztiválok mobil WCiben is ott a kézmosó csap a folyékony szappannal. Az utóbbi évek vírushelyzete pedig abszolút belénk verte, hogyan kell kezet mosni helyesen, és hogy mindig legyen nálunk legalább egy mini fertőtlenítő gél, lógatható helyes kis gumitokban.

 

Akkor mi itt a dilemma?

Teljesen lehetetlen dolog tehát, hogy egy pár órás kilincs/BKV korlát/bolti kosárfogantyú stb. fogdosása után ne tudj azonnal kezet mosni vagy fertőtleníteni. Jól is van ez így, mert ez sok lehetséges - korábban gyakran halálos végkimenetelű - fertőzéstől, betegségtől megvéd most bennünket.

 

a helyes intim tisztálkodás a kézmosással kezdődik

 

Mivel ma már a legelhagyatottabb benzinkutakon is van legalább vízöblítéses WC, így fogalmunk sincs milyen hatalmas szerencsénk és előnyünk van a tőlünk több száz vagy több ezer évvel ezelőtt élt emberekhez képest, akiknek az átlagéletkora is azért volt csak kb. 30-40 év, mert fogalmuk sem volt arról, mi az a szappanos kézmosás, sőt fürdeni is csak pár havonta fürödtek. A vízöblítéses WC megjelenése előtti toalett viszonyokat meg talán hagyjuk is, bele se gondoljunk!

A mindig elérhető tiszta víz, és a szappan fontossága a modern fogyasztói társadalom vívmánya, ami viszont a mosópor reklámokkal együtt gondosan belevéste a fejekbe, hogy folyamatosan harcolni kell a baktériumok ellen és mindig makulátlanul tisztának kell lenni ... mindenhol!

És itt jön a bibi, mert mi sem áll távolabb a helyes intim tisztálkodástól!

Lássuk tehát hogy a legnemesebb testrészünk környékén hogy is néz ki a leghelyesebb tisztálkodás.

 

Milyen gyakran űzzük az intim tisztálkodást? 

A modern nőknél általános a hipochondria, ha a hüvelybe helyezhető eszközökről vagy hüvelyi folyásról van szó, mert sokan tévesen azt hiszik, hogy "oda lentre" csak steril cucc kerülhet be. ... A menstruációs kelyhet órákig áztatják fertőtlenítő folyadékban, majd kiforralják, és még ekkor sem biztosak benne, hogy nem lesz-e valami baj. ... Pedig hát gondoljunk csak például a cseppet sem steril péniszre, na meg egy szenvedélyes spontán szeretkezésre! Ugye, hogy senki sem mosakszik be a "műtéthez" előtte?  Nyilván, mivel kellően higiénikus és egészséges esetben nem is lesz senkinek semmi baja sem.

És hogy miért nem? Mert az ivarszerveinknek megvan a maguk sajátos védőhálója a külső betolakodó baktériumok ellen, ami aranyat ér!

 

hüvelyi nyák a baktériumok ellen dolgozik. Nem szabad lefertőtleníteni

 

A nőknél ez nem más, mint a hüvelyi védőnyák, amelyről már ebben a posztunkban szóltunk. Most pedig a védelmében kell kardoskodunk a túlzott higiénia és a tisztaságmánia ellen. Ha ezt a védőnyákot állandó tisztálkodással fertőtlenítéssel valaki mindig lemossa, az jóval többet árt mint használ:

Miért? Modern korunk vírus-fóbiája, és fertőtlenítőszer-imádata mellett bár nehezen hihető, a savas hüvelyi védőnyák alapjáraton tele van olyan jótékony lakto bacillusokkal és egyéb ágensekkel, amik semlegesíteni tudnák a külső kártékony fertőző baktériumokat, - ha hagynák őket a helyükön "dolgozni". Csakhogy az állandó tisztálkodással, lemosással, felesleges és túlzott fertőtlenítgetéssel nekik befellegzik, az illető pedig jó eséllyel kap el pont a túlzott intim tisztálkodás miatt valamilyen gombát, vagy nem várt fertőzést. 

Szóval hagyjátok békén a védőnyákotokat "dolgozni" a helyén. Bőven elég pl. napi egy langyos vizes gyengéd átmosás, valamilyen intim géllel, és ennyi. A legjobb szerintünk, ha erre este lefekvés előtt kerítesz rá sort. Nem kell a puncival napi szinten többet foglalkozni!

 

Intim tisztálkodás vízzel vagy intim mosakodó géllel? 

Van az a szemlélet is, ami a puszta csapvízre esküszik, és még az intim mosakodó géleket is elveti. Mi azért szeretjük és ajánljuk is őket, mert enyhe tejsav tartalmuk közel áll a női intim testrészek savas pH-jához. Ráadásul napközben a WC-zések alkalmával még a leggondosabb fenéktörlés mellett is előfordulhat a bőr redőkben rekedt picike ürülék vagy vizelet maradvány, amit nem árt minden este valamilyen tisztítószerrel is letisztítani a tiszta víz mellett, így egy tényleg sokkal tisztább, illatosabb érzésben lehet részed, mintha csak vízzel átlögybölted volna a területet.

Ebben a fenti videóban nyilván a vlogger inkább arra gondol, hogy ne öblítsd ki direkt módon a hüvely belsejét tisztítószerrel, és főleg ne csináld ezt rendszeresen, mert ezzel valóban kinyírod a teljes hüvelyflórádat. Hanem hagyd csak szépen a hüvelyfalon lévő védőnyákot dolgozni a baktériumok ellen. Ebben egyébként egyet is értünk vele.

Bármilyen intimgélt mindig csak a külső szemérem ajkaknál a hüvelybemenet külső részén és a végbélnyílás külső részén szabad alkalmazni. Felhaboztatod egy kicsit, gyöngéden átdörzsölöd, majd leöblíted meleg vízzel, és kész is vagy. 

A hüvelyöblítők kimondottan egy már valamilyen meglévő szenvedős kínlódós gyulladás vagy fertőzés kezelésére valók, ahol a hüvelyflórát építő tápláló oldatot juttatsz a hüvelybe. De ez teljesen más történet, mint amikor makk egészséges vagy, és csak a higiénia a célod. 

 

Intim mosakodó, szappan, vagy törlőkendő? 

Újabb kutatások igazolják, hogy a szappan általános tisztító hatása még a fertőtlenítő szerekétől is jobb, mert míg a szappan a baktériumok 90%-át egyszerűen letakarítja a felületről, addig az antiszeptikus és antibakteriális szerekben lévő triklozán kiegészítő összetevő már éppen hogy erősítheti a káros bacik ellenálló képességét, amely miatt egyre nagyobb számban jönnek létre szuper rezisztens, mindennek is ellenálló baktériumok az agyon takarított felületeken.  Ez elég megdöbbentő fejlemény, így csak óvatosan a fertőtlenítéssel nemcsak az intim testtájon, de a többi bőrfelületen, sőt a lakásban is. 

Nem véletlen egyébként, hogy a vírus elleni védekezésben is a gyakoribb szappanos kézmosást promózták jobban, mint a kézfertőtlenítést, mivel gyakorlatilag úgyis lehetetlen a kezünket sterilen tartani hosszabb távon, de az immunrendszert kímélheti, ha kevesebb baktériummal kell megküzdenie.

Azonban az intim tisztálkodásban ne szappant használj! Sokkal biztonságosabb valamilyen tejsav tartalmú intim géllel megmosni a puncit, mint sima vízzel vagy szappannal. Már ha nem okoznak semmilyen allergiás tünetet az összetevők. A szappan kémhatása annyira lúgos, hogy nemcsak kiszáríthat odalenn, de irritációt is könnyen okozhat, így az intim fertőzések akár így is könnyen célba vehetnek!

 

A szappan a női intim tisztálkodásban irritációt okozhat vagy kiszáríthat

Intim tisztálkodás víz nélkül

Ami még emellett hatalmas segítség, az a tejsavas törlőkendő, ami a víz nélküli tisztálkodásban segít, és pl. fakkos WC-ben vagy nyáron a kempingben egy megváltás tud lenni! De menstruációs kehely tisztításhoz is remek, vagy akármilyen intim helyzet előtt és után is! ;)  

 

a menstruációs kehely tisztítása tejsavas törlőkendővel víz nélkül is lehetséges

A kehely tartalmát egyszerűen kiöntöd a WC-be, alatta pedig az előkészített intimkendővel minden kósza vércseppet felfoghatsz. Ráadásul a kelyhet kívül-belül át is törölheted, így az tökéletesen tiszta lesz víz nélkül is, a kehely felületére törölt a tejsavas bevonat pedig egyenesen támogatja a hüvely normál pH-ját.

Ugyanúgy mint a mosható betéteknek,menstruációs kehelynek sem kell sterilnek lennie. Bőven elég, ha "csak tiszta" az, ami a hüvelybe bekerül. Működő és teljesen jó gyakorlat pl. az, hogy minden öblítéskor folyékony szappannal is áthaboztatod, majd tiszta vízzel is átöblíted a kelyhet. Van, aki pl. csak zuhanyzás alatt tusfürdővel vagy intimgéllel tisztítja meg.

Teljesen felesleges az állandó sterilizálással szöszölni, és aggódni miatta. A menstruációs kehely anyaga általában orvosi szilikon, vagy TPE műanyag, ami annyira tömör anyag, hogy a baktériumok nem tudnak belőle táplálkozni, és így nagy számban sem tudnak tartósan elszaporodni a felületén. Ezért van az, hogy a csodák csodájára és mindenki első döbbenetére a kehelyben lévő vérnek 10-12 órás hüvelyben lét után sincs szaga! De erről majd egy másik posztban szólunk bővebben. 

Egyesek szerint a kehely tisztításhoz elég a tiszta víz is, szerintünk: nagyon kevés baktérium és nulla kellemetlen szag mellett is egy 4-8, vagy akár 10-12 órás hüvelyi bentlét után egy menstruációs kehely öblítésénél érdemes bevetni a szappan erejét is. Pláne hogy úgyis kezet kell mosni a kehely kivétel után, és a biztonság kedvéért is. 

Arra ügyelj, hogy mielőtt újra felhelyezed a kelyhet, az összes szappan maradványt és habot alaposan dörzsöld le róla tiszta víz alatt! 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: helyes intim tisztálkodás1
Az oldal tetejére